Λάμπρος Γκαραγκάνης

Λεμπρόν όχι σαν τους άλλους, τους δήθεν μεγάλους

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για τον Λεμπρόν Τζέιμς: Τον μόνο που μπορεί να επιβιώσει στην αδιέξοδη σύγκριση με τον Μάικλ Τζόρνταν.

Κι όμως στην πλούσια ελληνική γλώσσα το τέχνασμα των συγκρίσεων ζει και βασιλεύει, στη διατύπωση απόψεων Τύπου και κόσμου. Τί κι αν οι εποχές είναι διαφορετικές, τί κι αν κάθε προσωπικότητα εκ φύσεως δεν μπορεί να είναι ίδια με κάποια άλλη; Τί κι αν ο κόσμος, υποτίθεται, πώς προοδεύει, τί κι αν οτιδήποτε vintage αποκτά με τον καιρό τεράστια κι ασύγκριτη αξία; Το ΝΒΑ χρόνια με τα χρόνια έφθινε, διότι οι προσωπικότητες, οι απαραίτητοι σούπερ σταρ που καλούνταν διαχρονικά να διατηρήσουν αμείωτο το global ενδιαφέρον του κόσμου, μειώνονταν.

Όσο κι αν προσπαθεί η βιομηχανία να πείσει πώς κρατάει γερά, πλέον μπορεί και ο κάθε… πικραμένος, τρόπος του λέγειν, να δοκιμάσει την τύχη του εκεί. Ή, στη πιο σωστή διατύπωση, παίκτες που πριν είκοσι χρόνια δεν θα είχαν καμία ελπίδα, σήμερα μπορεί να είναι και πρώτα βιολιά. Η κανονική περίοδος αποτελεί, μέχρι το All Star Game, μία σειρά αγώνων επίδειξης, την οποία πρέπει να είσαι τρελός θαυμαστής του σπορ και του ΝΒΑ για ν΄ αντέξεις. Καμία τακτική, σουτάκια στα πέντε δευτερόλεπτα, με συνέπεια κάτι Ζαλγκίρις-Νίζνι για την Ευρωλίγκα να είναι ματς με απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

Αν δεν υπήρχαν παίκτες σαν τον Λεμπρόν Τζέιμς, το ενδιαφέρον θα είχε ατονίσει ακόμη περισσότερο κι αυτό αποτελεί τη μεγάλη κατάκτηση του υπερπαίκτη του Κλίβελαντ. Ο συγκεκριμένος ξεχωρίζει από την υπόλοιπη κατηγορία των σούπερ σταρ, διότι επί των ημερών του το μπάσκετ έγινε ακόμη πιο προσωποκεντρικό κι από την εποχή των Τζόρνταν, Τζόνσον, Τζαμπάρ, Μπερντ. Αυτό που ελκύει στον 30χρονο σμολ φόργουορντ των πέντε θέσεων είναι η συνολικότερη νοοτροπία του ενός, ο οποίος δύναται να τα βάλει με όλους.

Οι Καβαλίερς, προερχόμενοι από μία αντιπαραγωγική αθλητικά περιοχή των ΗΠΑ, χωρίς τον Τζέιμς δεν θα έμπαιναν καν στα πλέι οφ. Μ΄ αυτόν διεκδίκησαν το δακτυλίδι και πήραν δύο διαδοχικά παιχνίδια, απέναντι σε καλύτερο συνολικά αντίπαλο που αποτελεί κανονική ομάδα μπάσκετ! Μάικλ Τζόρνταν υπήρξε ένας και αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να τον αφήσουμε στο θρόνο και την ησυχία του. Οι συγκρίσεις επιτευγμάτων με τον Λεμπρόν αδικούν και τον έναν και τον άλλον.

Ο Air Michael ήδη είναι ιστορικά αδικημένος, μια κι έχει μείνει στην ιστορία για τους απίθανους τρόπους σκοραρίσματος και για τα επιθετικά του επιτεύγματα. Πέρασε, έτσι, σε δεύτερη μοίρα το ταλέντο του στην άμυνα και η οξυδέρκειά του χωρίς την μπάλα στα χέρια. Τέτοια αδικία, που δυστυχώς τείνει να γίνει μεγαλύτερη, πάει να… φάει ο Λεμπρόν. Αρχίζουν και τον στοιχειώνουν οι χαμένοι τελικοί, όμως κάθε χρόνο εσχάτως είναι σ΄ αυτούς και διεκδικεί την πρωτιά.

Έχει ήδη δύο τίτλους Πρωταθλητή και φέτος έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που ολοκλήρωσε τη Finals Series, όντας πρώτος σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες (35,8 πόντοι μ.ό., 8,8 ασίστ μ.ό., 13,3 ριμπάουντ μ.ό.)! Έφθασε τους πέντε χιλιάδες πόντους στα πλέι οφ και από την εξάδα, στην οποία είναι έκτος, απέχει λιγότερους από χίλιους από τον πρώτο Τζόρνταν, τον οποίο και θα ξεπεράσει. Το θαύμα του Αμερικανού υπεραθλητή επιβάλλεται να μείνει έξω από συγκρίσεις.

Δίχως να μειώνεται ο πρώτος τίτλος του Γκόλντεν Στέιτ μετά από τέσσερις δεκαετίες, ο Τζέιμς υπήρξε και είναι ο καλύτερος λόγος για την ενασχόληση του θεατή με το ΝΒΑ. Στάθηκε άτυχος, διότι για μία ακόμη φορά το support του ήταν ανεπαρκές. Στο Μαϊάμι η παρουσία του συνοδεύτηκε από… βουτιές στη μετριότητα των Ουέιντ και Μπος σε ορισμένα κρίσιμα παιχνίδια, φέτος οι τραυματισμοί των Ίρβινγκ (μέσα στους τελικούς), Βαρεζάο και Λοβ τον άφησαν ξεκρέμαστο και απελπιστικά μονάχο να παλεύει με μαζεμένα… θηρία!

Το αντίδοτο Ντελαβεντόβα κράτησε για δύο αγώνες κι ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν άνοιξε το rotation, επιμένοντας να κρατά τον κάποτε All Star Σον Μάριον στον πάγκο και να πλαισιώνει τον Λεμπρόν με μέτριους και ασταθείς συμπαίκτες. Ο Στιβ Κερ, από την άλλη, είχε την ιδέα ν΄ αξιοποιήσει τον κάποτε σούπερ σταρ και νυν ρολίστα Ιγκουοντάλα, με αποτέλεσμα αυτός να γίνει ο πρώτος MVP τελικών ΝΒΑ που δεν άρχισε βασικός σε κανένα ματς regular season!

O Λεμπρόν Τζέιμς μπορεί να μην είναι ο Τζόρνταν της εποχής του… Και δεν χρειάζεται να είναι! Μονάχα που με την αύρα του και μόνο μπορεί να εμπνεύσει ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο να παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα, το οποίο προσπαθεί φιλότιμα να κρατήσει την αίγλη περασμένων δεκαετιών, είναι άξιος θαυμασμού. Οπότε, όχι δάκρυα για τον Λεμπρόν και όχι αδιέξοδες συγκρίσεις…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x